26 Ekim 2013 Cumartesi

Tıp dilinde yaygın olan kelimelerden sadece bazıları!

Os Frontale
       Tıp dilinde yaygın bir şekilde kullanılan kelimeler vardır. Yaygın olarak bu kelimeler neyin ne olduğunu veya nereye yönelilmesi gerektiğini açıklayan bir nevi tıpta yol tarifi amacı için kullanılan terimlerdir.
       Bu kullanılan terimlerden biri de "Os" tur. Os'un anlamı kemiktir ve bazı kelimelerin önüne getirilerek onun ne olduğu iyice anlaşılmış olur. (örn: "Frontal" alın demektir. Bunun önüne os getirilince " Os Frontale" olur buda alın kemiği anlamına gelir).
       Bunun dışında "Nerv(us)" sinir veya (us) ekini aldığında sinirler anlamına gelir. Bu da insan vücudunda ki sinir tellerinin tanımı için kelimelerin önüne getirtilir ve kısaltılmış bir şekilde "n." harfi ile işaretlenir. İnsan vücudunda bulunan bütün sinirler MSS'ne yani "Merkez Sinir Sistemine" bağlı olarak hareket eder.

M. Sternocleidomastoideus
       Üçüncü olarak en sık kullanılan tıbbi terimlerden biri de "Musculus" tur. Bunun anlamı da kastır. İnsan'da bulunan en uzun kas boyunda yer alır ve başı oynatmaya yardımcı olur yani o kas olmazsa biz başımızı oynatamaz bu bir yana dursun başımızı dik dâhi tutamayız. Bu kasın ismi de; "Musculus Sternocleidomastoideus" tur. Musculus'un kısaltılması da "m." harfi ile olur.
       Bu terimlerin dışında önemli olan iki tane hücre de bulunur. Bildiğiniz üzere bir tip hücre topluluğunun bir araya gelmesiyle doku oluşur. Organlar da dokulardan oluşmuştur. Yani böbrek gibi bir organın oluşması için bir tip hücre topluluğunun birleşmesi şarttır. Basit bir şekilde anlatacak olursak organların oluşması hücrelere bağlı bir olaydır.
       Bu hücrelerden en önemlileri de "Neuron" ve "Nefron" adındaki iki ayrı hücredir.
Tıp dilinde "Neuron" veya Türkçe de beyin hücresi gibi adlandırılır. Bu hücreler beyinde bulunup, beyni oluşturan en küçük yapılardan biridir ki bu hücrenin uç kısımlarına sinirler bağlıdır.
Nefron
"Nefron" ise böbrek hücresidir. Böbreği oluşturan en küçük yapısal ve fonksiyonel birimidir. Bu hücreler böbreğin cortex denen en üst tabakasında yerleşmişlerdir. Bunların asıl görevi böbreğe gelen kanın plazmasını süzmek ve bazı işlemlerden sonra idrar elde edip zararlı ve vücut'un gerek duymadığı bazı maddeleri süzmektir, yani böbrekteki görevi bazı yardımcı unsurlar ile filtrasyonu gerçekleştirmektir.
       Bu saydıklarım tıp dilinde en çok kullanılan terimlerden ve her insanın bilmesi gereken olaylardan sadece bazılarıdır. Bu konulardan ilerde daha çok bahsetmemiz gerekecek. Bu sadece diğer konuları daha iyi anlama amacıyla yazılmış bir yazıdır. 
Neuron
Amaç, anlatılanı anlamaktır!
Saygılarımla, Tarık Seyfullah





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder