17 Kasım 2013 Pazar

Tıp terimlerinden bazıları...

       Tıpta, insan yapısını daha iyi tanımak ve bölümlerinden daha kolay bahsedebilmek, bahsedildiğinde de ne konuda konuşulduğunu kolayca anlamak için tıpta kullanılan bazı terimler vardır.
Bu yüzden de insan vücudu üç düzleme ayrılır ve böyle adlandırılır:
1. düzlem Sagital düzlemdir: Bu düzlem insan vücudunu sağa ve sola ayırmaktadır.
2. düzlem Horizontal düzlemdir: Vücudu üst ve alt kısım diye ikiye ayırır.
3. düzlem ise Frontal düzlemdir: Bu düzlem insan vücudunu ön ve arka olmak üzere iki parçaya ayırır. 

       Bu düzlemlerin görevi ve asıl gâyesi insan vücudunu daha iyi tanımamız, anlamamız ve anlata bilmemizdir. Bunun dışında yönü belirtmek için kullanılan sözcüklerden sadece bazılarını ve en yaygın olanlarını sizinle paylaşmak isterim.
       Mesela, "Dexter" (dex.) Latince de sağ anlamına gelir, "Sinister" (sin.) de sol anlamına gelmektedir. "Posterior" (post.) arka, "Anterior" (an.) ise ön kısım anlamına gelir. "Superior" (sup.) üst, "İnferior" (inf.) de alt anlamına gelir. "İnternus" (int.) iç, "Externus" dış anlamına gelirken "Centralis" de merkezi işaret eder. Bunların dışında; "Verticalis" (vert.) dikey, "Horizontalis" de yatay anlamına gelir. Bide "Verte" de çevir anlamı vardır.
       Bütün bunları insan vücudunu daha iyi tanımamız ve aynı zamanda bu bölümleri ve bu bölümlerde bulunan organları v.s. şeyleri tanımlamamızı ve dışa aktarmamızı sağlar...
Saygılarımla, Tarık Seyfullah

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder