30 Kasım 2013 Cumartesi

Kalbin Muhteşem Görevi!

Kalbin yapısı...
       Kalp, insan vücudunda bulunan en önemli organlardan biridir. Kalp olmadan hiçbir organ görevini yerine getiremez, tamamen âciz bir duruma düşer. Beyin görevini ancak kalbin ona kan göndermesi ile tamamlar. Kalp kan göndermeyi keserse beyin ve diğer organlar görevlerini   yapamaz olur. Düşünsenize, hayatımız boyunca kalp hiç usanmadan, sıkılmadan ve de yorulmadan, hiç durmaksızın görevini eksiksiz yaparak vücudumuza kan pompalayıp duruyor. Bu gün biraz dinleneyim, iş başı yapmayayım deme hakkı yoktur, ta ki vadesi gelip durana kadar.
       Kalp normal olarak 1 dakikada yaklaşık olarak 60 defa atmaktadır. Bu demek oluyor ki kalp her saniyede bir defa kanı bütün vücuda aktarıp, ondan sonra da geri topluyor. Bütün bunları 1 saniyede yapıyor ve bu dakikada tam olarak 60 defa tekrarlanıyor.
Yani bu demek oluyor ki kalp, 1 saatte 3.600 defa, 1 günde 86.400 defa, 1 ayda 2.592.000 defa ve     1 yılda da 31.104.000 defa bütün vücuda kanı pompalayıp geri toplayarak ayrıca da daha bir çok iş yaparak hiç durmadan atmaya devam ediyor. Bu sayı bazen daha fazla, bazen de daha az olabiliyor.
       Günlerce secdeye kapansak, hayatımızın tamamını ibadetle geçirsek dâhi kalbin borcunu bile ödeyemeyiz. Bu yüzden bu nimetleri bize bahşeden yüce hamd sahibi Allah'a ne kadar şükretsek azdır.
Bizlere böyle mükemmel, eşsiz, hatasız bir vücut bahşettiği için ne yapsak bu borcu ödeyemeyiz. Bu yüzdendir ki vücudumuzun zekâtı olan namazı hakkıyla yerine getirmemiz çok ama çok önemlidir.    
Allah'ım bize bahşettiğin bu vücut için ne kadar şükretsek azdır. Bizleri sadece aynaya bakarak senin var olduğunu, her şeyden yüce, kudret sahibi olduğunu anlayan kullarından eyle. Aynaya bakıp yetinmeyenlerin ise gözlerindeki perdeleri indirip onlara; dünyayı, evreni, ağaçları, çiçekleri, hayvanları, toprağı, suyu, havayı ne derece muhteşem yarattığını göster Ya Rabbel âlemin... Amin

- Kalbin Anatomisi:

Kalbin insan vücudunda yerleştiği yer...
       Kalp, sternum denen göğüs kemiğinin alt kısmında, iki akciğerin arasında, omurganın ön kısmında ve diyaframın üstünde yer alan, ağırlığı yaklaşık olarak 200-400 gr. arasında değişebilen, istemsiz çalışan kaslı bir organdır. Asıl görevi kanı vücuda pompalayıp, geri toplamaktır. Kalp aslında çoğunun bildiğine göre sağ tarafta değil, tam aksine 3'te 1'i sağ tarafta, 3'te 2'si ise sol tarafta bulunan, göğüsün ortasında denilecek kadar sternuma yakın olan muhteşem bir organdır.
       Kalpte dört tane odacık bulunur ve bu dört odacığın da ayrı ayrı görevleri vardır. Odacıklar şöyle adlandırılır: Sağ kulakçık (Atrium dexter), -kalbin üst ve sağ bölümüne verilen isimdir- Sol kulakçık (Atrium sinister), -kalbin üst sol kısmının ismidir- Sağ karıncık (Ventriculus dexter), -alt sağ kısmın ismidir- ve Sol karıncık (Ventriculus sinister)'dir. -alt sol kısmın ismidir-
Atrium dexter ve Ventriculus dexter arasında bulunan ve bu iki bölümü ayıran kapakçıklara Triküspid kapakçıkları (Vulva tricuspidalis) denir. Atrium sinister ve Ventriculus sinisteri ayıran kapakçıklara ise Mitral kapakçıklar (Vulva mitralis) adı verilir. Bu kapakçıklar dışında Vulva trunci pulmonalis adındaki kapakçıklar da kanı akciğerlere götüren arter ve vende bulunur. Vulva aortae ise Aorta'ya bağlı olan bir kapakçıktır. 
Kanın kalbe çekilmesine Diastol, kalpten atılmasına ise Sistol adı verilir.
Kalbin üç tabakası bulunur:
Kalbin odacıkları ve kapakçıklarının bulunduğu yerler...
  1. Endocard - iç tabaka-
  2. Miyocard -orta tabaka-
  3. Pericard - dış tabaka- 
       Aynı zamanda kalbin bütün organlara kan pompalaması dışında o kanla kendisinin de beslenmesi gerekir. Bu yüzden de Miyocard tabakasında Arteria coronaria dexter ve Arteria coronaria sinister olmak üzere iki tane kalbi besleyen arter bulunmaktadır. Ayrıca bu iki arter dallanarak bütün kalbi çevreler. Bunun dışında da bu kanı geriye götürmek için de venleri bulunur.

- Kanın kalbe gelip, yeniden vücuda atılması (Büyük ve Küçük dolaşım)...

       Kan bütün vücuda dağıldığı için bu toplama görevini Vena Cava Superior ve Vena Cava İnferior adlı iki ven üstlenir. -venler kanı toplayan damarlardır, arterler ise kanı vücuda aktaran damarlardır- Vena Cava Superior, diyaframın üst kısmında bulunan organlardan kullanılmış CO2'li kanı toplama görevini üstlenirken, Vena Cava İnferior ise diyaframın alt kısmındaki organlarda bulunan CO2'li kanı toplayıp Atrium dextere getirme görevi vardır. Bu iki ven kanı toplayarak Atrium dexter denen kanın ilk durağı olan odacığa aktarır.
       Atrium dextere gelen kan Triküspid kapakçıklarından geçerek Ventriculus dextere gelir. Ventriculus dextere gelen kan Trunci Pulmonalis kapakçığından geçerek Arteria Pulmonalis -akciğerin Latince de ki ismi Pulmonalis'dir- ile CO2'li kan doğrudan akciğerlere geçer. Akciğerlere geçmiş olan kan, bizim nefes alıp oksijeni akciğerlerimize götürmemiz ile oksijenle kan akciğerlerde karışarak temizlenir ve Vena Pulmonalis ile oksijenlenmiş kan Atrium sinistere geçer. Atrium sinistere geçmiş olan oksijenlenmiş temiz kan Mitral kapakçıklardan geçerek Ventriculus sinistere geçer. Kan Ventriculus sinistere geçtikten sonra gelen bir Sistol ile Aorta'ya geçerek bütün vücuda oksijenlenmiş her şeyden arındırılmış temiz kan aktarılır.
Böylece bu döngü tamamlanmış olur.
       Şu âna kadar konuştuğumuz bütün bu olaylar dakikada 60 defa tekrarlanır, bu da her saniyede bir atışa tekabül eder. Kalp kaslarını istemsiz olarak çalıştıran, beyinden gelen uyartıların kalbin sinirlerine ulaşması ile olur.
Sadece kalbimizin görevini, işlevini bilerek Allah'ın var olduğunu kanıtlamamız mümkündür. Sadece istemek geriye kalan tek olaydır.
Allah bizleri hakkıyla gören ve yaşayan kullarından eylesin inşallah. Hepiniz Allah'a emanet olunuz...
Saygılarımla, Tarık Seyfullah



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder